Povijest zastave Varaždinske Građanske Garde


Kada je 1818. godine kralj Franjo I. sa suprugom Karolinom posjetio Varaždin prilikom svog obilaska Istre, Dalmacije i sjeverne Hrvatske, Varaždinska garda dočekala je kraljevski par pod punom opremom, s novom zastavom i s upaljenim bakljama. Gradski bilježnik Ladislav Ebner piše u svojoj "Povijesti grada Varaždina" da je stara četna zastava bila poderana, te je nabavljena nova koju je zajedno s gradkom zastavom u ime zagrebačkog nadbiskupa Maksimilijana Vrhovca, posvetio zagrebački kanonik grof Josip Sermage 18. svibnja 1817. godine. Kume zastavi bile su grofice Drašković. Njihova su imena izvezena na jednoj strani zastavne vrpe, dok je s druge strane izvezeno geslo Garde : "Pro rege et patria".Posveta novog barjaka - 1897Nadvojvoda Leopold Salvator von Habsburg postao je novim pokroviteljem Građanske čete nakon smri nadvojvode Albrechta. Njegovom dolasku u Varaždin 7. kolovoza 1897. godine prethodile su velike pripreme u gradu. O njima se brinuo "Svečanostni odbor" s gradonačelnikom Breirenfeldom na čelu
koji je dao tiskati programsku knjižicu s pregledom svih događanja u gradu. Profesor Julije Janković objavio je opsežan tekst u 32. broju Varaždinskog vjesnika o povjesti Varaždinske carske i kraljevske poveljene građanske čete. Gradski glazbenik Adolf Muecke napisao je koračnicu u počast nadvojvodi. Za tu je priliku napravljena nova četna zastava, čija je posveta objavljena na Kapucinskom trgu pred 8000 ljudi. Blagoslov je zastavi podijelio kanonik Čazmanskog kaptola Nikola Ilijašević. Nadvojvotkinja Blanka, žena nadvojvode Leopolda Salvatora, u svojstvu kume privezala je na zastavu raskošno izvezenu vrpcu. Uvečer je Građanska četa organizirala sjajni ples u velikoj kazališnoj dvorani.


Posveta novog barjaka - 1999

Varaždinska građanska garda, zaštitni znak varaždinske pripadnosti europsoj uljudbi, čija je 150-godišnja tradicija bila nasilno prekinuta u vrijeme komunističke vladavine, da bi u neovisnoj i samostalnoj hrvatskoj državi doživjela svoju punu reafirmaciju na opće zadovoljstvo varaždinaca, 6.12.1999. godine je obogaćena još jednim simbolom. Riječ je o unikatnoj purgarskoj zastavi, koju je izradila varaždinska likovna umjetnica Heda Rušec. Prigodom svečanog eufaristiskog slavlja uz Dan grada Varaždina biskup varaždinski msgr. Marko Culej posvetio je zastavu purgara i predao je gradonačelniku mr. Hrvoju Vojvodi. On je uručujući barjak purgarskom zapovjedniku bojniku Tomislavu Lipljinu, obvezao purgare da ga nose dostojanstveno, časno i pošteno - na diku Varaždinaca i grada Varaždina.

Priča o Purgarima i njihovoj zastavi  ne bi bila potpuna, a da se ne spomene nadvojvotkinja Francesca von Habsburg, supruga austrijskog nadvojvode Karla, koja je kuma zastavi varaždinskih Purgara. I to je tradicija, obzirom da su supruge austrijskih nadvojvoda uvijek kumovale purgarskoj zastavi u Varaždinu. 
Carski plamenac 2014 - Nj.C.K.V. Nadvojvoda Austrijski Ferdinand-Zvonimir von Habsburg-Lothringen
Dana 28.06.2014. godine sudjelovali smo na obilježavanju 100. godišnjice atentata na Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Mjesto obilježavanja bilo je u dvorcu Artstetten, u kojem se nalazi i grobnica ubijenog bračnog para. Nakon svečanog mimohoda i postrojavanja postrojbi, na zastavu svake postrojbe stavljen je plamenac kao uspomena. Naša postrojba je imala izuzetnu čast da plamenac na zastavu stavi Nj.C.K.V. Nadvojvoda Austrijski Ferdinand-Zvonimir von Habsburg-Lothringen. Mladi Nadvojvoda sin je Nj.C.K.V. Nadvojvodkinje Austrijske Franceske von Habsburg-Lothringen, koja je ujedno i kuma zastavi Varaždinske građanske garde.